NFKS, nå også på Instagram

norskforening_klinisksexologi

Norsk Forening har nå etablert egen Instagram-profil.

Den ble opprinnelig startet av Trude Slettvoll Lien i forbindelse med Verdensdagen for Seksuell Helse, 04. september 2017. Trude arbeider til det daglige ved Sex og Samfunn, som inviterte til en heldagskonferanse om skam og seksualitet. Gå gjerne inn og sjekk ut kontoen vår; du vil finne bilder og snutter både fra Verdensdagen, men også angående andre begivenheter som rører seg rundt om i Sexologi-Norge. Sjekk oss ut på norskforening_klinisksexologi.

thumbnail_trude

Trude Slettvoll Lien

 

Følgende er et referat fra Sex og Samfunn sitt arrangement:

 

På Verdens seksuelle helsedag, mandag 4. september, inviterte Sex og samfunn til en heldagskonferanse om skam og seksualitet.

Hvorfor er det så mange skambelagte områder innenfor seksualiteten, og hvordan påvirker dette vår identitet? Hvordan kan skamløshet bidra til å bedre vår psykiske og fysiske helse?

Else Kåss Furuseth var konferansier for dagen og tok oss gjennom en innholdsrik fagdag med bidrag fra noen av landets fremste på feltet. Her var det mye å glede seg over, og ekstra hyggelig var det å se entusiasmen blant deltagerne, og at HKH Kronprinsesse Mette Marit startet mandagen sammen med oss.

Dagen startet med at Oslos ordfører Marianne Borgen tok plass i sofaen sammen med Else Kåss Furuseth. Hva skammer folk seg over i smeltedigelen og storbyen Oslo? Hvordan kan vi gjøre hovedstaden til en skamløs by?

Hva er skam, og hvorfor vil vi ikke snakke om den? Hva skammer vi oss for, og hvorfor er det livsviktig at vi erkjenner det? Journalist og forfatter Kathrine Aspaas presenterte ny forskning om skam.

Hvordan er det å være transperson i Norge? Noah Lindaas samtalte med sykepleier Anders Røyneberg fra Sex og samfunn om skam og følelser knyttet til kjønn, kropp og kjønnsidentitet.

Hvordan ha en skamløs seksualitet når man har ekstra bagasje? Og hvordan kan helsepersonell og andre profesjoner møte unge og voksne uten å påføre skam eller hindre egen skam i å gi dem den hjelpen de trenger? Nestleder ved Sex og samfunn, Tore Holte Follestad, ledet en samtale om skam og seksualitet med representanter fra Nasjonalt SRHR-nettverk. Med: Agnes Giertsen, Landsgruppa av helsesøstre NSF, Stine Kühle-Hansen, LMSO (Landsforeningen mot seksuelle overgrep), Anette Remme, Unge funksjonshemmede, Therese Sørhaug, Røde Kors telefonen for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Representant for «De skamløse arabiske jentene» og fjorårets vinner av Skamløsprisen, Sofia N. Srour, fortalte om hvilke kamper de har tatt og hvilke mennesker de har møtt det siste året, og hva Skamløsprisen har betydd for deres arbeid.

Følelsen med størrelsen – om kjønnsorgan og skam. Hva er for stort, hva er for lite, og finnes det noe som er «normalt»? Spesialist i sexologisk rådgiving ved Sex og samfunn, Trude Slettvoll Lien ledet samtalen. Med seg hadde hun Emma Clare Gabrielsen (programleder for NRKs «Innafor»), Carina Carlsen (knuser myter på sosiale medier under @fetmenfattet) og Atle Austad (psykologspesialist/klinisk sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi).

Medisinstudent og forfatter av bestselgeren Gleden med skjeden, Ellen Støkken Dahl, holdt innlegg om myten om jomfruhinnen og betydningen denne myten har for kvinner rundt om i verden.

Hvordan har skam stoppet meg på veien, men skamløshet allikevel bragt meg dit jeg er i dag? Paneldebatt med jurymedlemmene i skamløsjuryen: Else Kåss Furuseth, Rahman Chaudhry, Sofie Elise Isachsen, Sofia Srour, Nils Bech, Kathrine Aspaas og Maria Røsok.

Dagen ble avsluttet med kunngjøring av vinneren av Skamløsprisen 2017 og prisutdeling. I år var det Vi tror deg-stiftelsen som gikk av med den gjeve prisen.

Vi gratulerer!